VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 21/22 Tasovice, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno
390 Kč vč DPH
Popis
Dovolte nám představit vám něco, s čím se nesetkáte jen tak každý den. Čtěte dál a věříme, že budete překvapeni.
Toto oranžové víno z vinařství Vajčner je vyrobeno z odrůdy Veltlínské zelené a po sběru spontánně kvasilo na hrubých kvasnicích v moravských dubových sudech. Část hroznů také zrála 12 měsíců na slupkách a třapinách v moravských amforách.
Jde asi o jedno z nejdynamičtějších vín, která jsme doposud ochutnali – dojem z něj se neustále proměňuje od prvního přivonění, až po polknutí doušku. Živá oranžová barva se líně táhne po stěně sklenice, vůně s aromatem sušených bylin vyvolá očekávání, které se s prvním napitím promění v něco úplně jiného. Chuť je suchá a plná s příjemnou kyselinou, která vás po polknutí něžně pohladí na patře. Vychutnávejte ho v klidu a nikam nespěchejte, toto není zbrklé pití.
Celý dojem z vína může pozvednout i taková maličkost, že typografie z etikety nápadně připomíná tu z filmů Quentina Tarantina. Náhoda? Nemyslíme si. Toto víno je stejně osobité a nevypočitatelné jako snímky zmíněného mistra postmoderního filmového braku.
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství