Když se řekne bag-in-box, mnozí si vybaví levné víno v krabici, které spíše vonělo po nostalgii než po hroznech. A není to úplně mimo – dlouho byl tento formát vnímán jako praktická a levná alternativa, kde kvalita často zaostávala za kvantitou. A i dnes ve spoustě supermarketech najdete krabice, které byste raději nechali v zaprášeném rohu regálu, než abyste je dali do košíku. Ale svět vína se neustále inovuje, a s ním i bag-in-box. Dnes už existují varianty, které kladou důraz na původ, ekologii a chuť. Takové, které si klidně otevřete na svatbě dobrého kamaráda – a budete v pohodě.
V únoru jsme vyrazili do Barcelony na festival naturálních a biodynamických vín Vella Terra 2025. Vzali jsme si den navíc na toulky městem, ale hlavní roli hrálo víno. Během jediného dne jsme stihli projít desítky stánků, ochutnat spoustu zajímavých vín a potkat známé tváře – včetně Oszkára Maurera, který byl (opět) středem pozornosti. Co jsme si z Barcelony přivezli? Pár tipů, pár poznámek… a jedno neplánované přespání.
První prosincovou adventní neděli jsme využili k tomu, abychom se už podruhé vydali na Raw Wine, festival naturálních a biodynamických vín, který se tentokrát konal v Berlíně. Oproti minulé návštěvě festivalu jsme měli na ochutnávky pouze jeden den, ale to úplně stačilo. Opět to byl intenzivní zážitek, na který budeme vzpomínat ještě dlouho a o který se s vámi podělíme nejenom v tomto článku, ale i prostřednictvím nových vín, která jsme tam objevili.
Oranžovým vínům neboli “oranžádám” se mezi veřejností stále nedostává náležitého povědomí. Naše každodenní klientela si je nicméně užívá čím dál častěji a postupně přichází na to, v čem spočívá jejich kouzlo. My jsme si proto dnes dali za úkol vás s nimi také alespoň na povrchové bázi seznámit a dodat vám kuráže vydat se ve světě vín do dosud neprobádaných oblastí. Čtěte – za tu zábavu a poučení, které oranžová vína skýtají, to rozhodně stojí.
Zábava, zábava a zase zábava. To jsou mladá, lehce naperlená naturální vína vyrobená metodou „rurale“ nebo také „ancestrale“. Proč nás tak baví? Čtěte dál a dozvíte se, pokud se chcete také bavit.
Chcete víno, které není přes kopírák? Které chutná po tom, odkud pochází – a ne po tom, co se s ním stalo ve sklepě? Naturální víno možná ještě neznáte. Ale jakmile ho jednou ochutnáte, může být opravdu těžké se vrátit zpátky. Všechno podstatné najdete v následujících řádcích.
V polovině nadprůměrně teplého února jsme se na tři dny vydali do Francie, konkrétně do Paříže. Co jsme v hlavním městě země galského kohouta dělali?
Objednat si „decku suchý bílý“ je jako říct v restauraci „něco k jídlu“. Někde se začít musí, jasně. Ale svět bílého vína je mnohem pestřejší – a zábavnější. Pojďme ho spolu trochu prozkoumat.
Na Moravě ještě neuměli psát, lezli po stromech a my už jsme dělali víno a zapisovali do Kosmovy Kroniky,” říká s lehkou nadsázkou Lukáš Rudolfský z vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, jež založil roku 2002 jeho otec.