menu

Perlivá a šumivá vína

Perlivá a šumivá vína

Perlivá a šumivá vína se shodují v tom, že jsou netichá, tedy že obsahují oxid uhličitý, který vytváří charakteristické bublinky. Liší se však v obsahu CO2, nebo spíše podle tlaku v lahvi – perlivá vína obsahují méně oxidu uhličitého. 

Nejčastěji se “bublinky” vyrábí takzvaným druhotným kvašením, které může probíhat buď v lahvi (metoda Champagne), nebo v tanku (metoda Charmat). K procesu druhotného kvašení se přistupuje po primární fermentaci, při které se cukry v moštu proměňují na alkohol; poté se do vína přidají kvasinky a cukr, což umožní druhotnou fermentaci, při níž se uvolňuje právě oxid uhličitý. Některá perlivá vína mohou být také vyrobena umělým přidáním oxidu uhličitého podobným způsobem, jaký se užívá při výrobě sodovky. 

Mezi perlivými a šumivými víny si u nás v The Vinotéce můžete vybrat vína vyrobená moderními postupy, ale také naturální vína vyrobená prapůvodními přírodními postupy bez využití umělých zásahů do organických procesů pěstování i výroby vína. Za naturálními víny hledejte více přírodu, za těmi moderními zase spíše člověka

Perlivá a šumivá vína se vyrábějí po celém světě a každá vinařská oblast své specifické styly. Například šumivé víno z francouzské oblasti Champagne je tím nejznámějším a nejprestižnějším. Velmi populární jsou také Prosecco či Franciacorta z Itálie, Cava ze Španělska nebo sekty a Frizzante z ostatních koutů světa.

K nejoblíbenějším perlivým vínům patří takzvané Pét-Naty, naturálně vyrobená vína s lehkým perlením a nižším obsahem alkoholu, průměrně kolem 10 %. Tato vína se vyrábí částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Víno je nalahvováno ještě před dokvašením, během něhož vzniká oxid uhličitý. Během dokvašení v lahvi si také nápoj sám vytváří přírodní konzervaci, takže není nutné do vína přidávat umělé konzervanty jako oxid siřičitý. 

Perlivá a šumivá vína se liší v obsahu zbytkového cukru. Existuje široká škála od suchých (brut nature, extra brut, brut) po sladší varianty (extra dry, demi–sec, doux

Teplota podávání šumivých a perlivých vín se pohybuje v rozmezí 6 – 8 °C

Perlivá a šumivá vína vína doporučujeme podávat především jako aperitiv. Jsou ale také skvělým doplňkem k mořským plodům, sushi, salátům nebo lehkým dezertům, což platí především u těch sladších vín. 

Nejoblíbenější odrůdy šumivých a perlivých vín v naší nabídce: Chardonnay, Muškát Ottonel, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Pinot Noir

Řadit dle

Cukernatost

Odrůda

Vinařství

Zobrazuji všech 13 výsledků

Nejprodávanější

Welcome to The Vinotéka!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
13
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu