Perlivá a šumivá vína
Perlivá a šumivá vína
Perlivá a šumivá vína se shodují v tom, že jsou netichá, tedy že obsahují oxid uhličitý, který vytváří charakteristické bublinky. Liší se však v obsahu CO2, nebo spíše podle tlaku v lahvi – perlivá vína obsahují méně oxidu uhličitého.
Nejčastěji se “bublinky” vyrábí takzvaným druhotným kvašením, které může probíhat buď v lahvi (metoda Champagne), nebo v tanku (metoda Charmat). K procesu druhotného kvašení se přistupuje po primární fermentaci, při které se cukry v moštu proměňují na alkohol; poté se do vína přidají kvasinky a cukr, což umožní druhotnou fermentaci, při níž se uvolňuje právě oxid uhličitý. Některá perlivá vína mohou být také vyrobena umělým přidáním oxidu uhličitého podobným způsobem, jaký se užívá při výrobě sodovky.
Mezi perlivými a šumivými víny si u nás v The Vinotéce můžete vybrat vína vyrobená moderními postupy, ale také naturální vína vyrobená prapůvodními přírodními postupy bez využití umělých zásahů do organických procesů pěstování i výroby vína. Za naturálními víny hledejte více přírodu, za těmi moderními zase spíše člověka.
Perlivá a šumivá vína se vyrábějí po celém světě a každá vinařská oblast má své specifické styly. Například šumivé víno z francouzské oblasti Champagne je tím nejznámějším a nejprestižnějším. Velmi populární jsou také Prosecco či Franciacorta z Itálie, Cava ze Španělska nebo sekty a Frizzante z ostatních koutů světa.
K nejoblíbenějším perlivým vínům patří takzvané Pét-Naty, naturálně vyrobená vína s lehkým perlením a nižším obsahem alkoholu, průměrně kolem 10 %. Tato vína se vyrábí částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v lahvi pod korunkovým uzávěrem. Víno je nalahvováno ještě před dokvašením, během něhož vzniká oxid uhličitý. Během dokvašení v lahvi si také nápoj sám vytváří přírodní konzervaci, takže není nutné do vína přidávat umělé konzervanty jako oxid siřičitý.
Perlivá a šumivá vína se liší v obsahu zbytkového cukru. Existuje široká škála od suchých (brut nature, extra brut, brut) po sladší varianty (extra dry, demi–sec, doux)
Teplota podávání šumivých a perlivých vín se pohybuje v rozmezí 6 – 8 °C.
Perlivá a šumivá vína vína doporučujeme podávat především jako aperitiv. Jsou ale také skvělým doplňkem k mořským plodům, sushi, salátům nebo lehkým dezertům, což platí především u těch sladších vín.
Nejoblíbenější odrůdy šumivých a perlivých vín v naší nabídce: Chardonnay, Muškát Ottonel, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Pinot Noir
Zobrazuji všech 13 výsledků
-
Pinot a Ryzlink vlašský 2020 Sekt brut nature – Gala
555 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Alvarinho PÉT-NAT 2022, Repartido
550 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
SEKT CUVÉE KUKS 2021, KUTNÁ HORA
490 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
OMG PÉT-NAT Weiss Bio 2023, Gsellmann
485 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
OMG PÉT-NAT ROSÉ Bio 2023, Gsellmann
485 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Madam Donka, sekt z Chardonnay, brut nature, Marada
425 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
PÉT–NAT VICTOR 2022, BIKICKI
395 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
The BIG HEAD, PÉT-NAT, REŽNÝ
385 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
PÉT-NAT LUNARIA 2022 SAUVIGNON, VAJČNER
380 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Tenace Prosecco Superiore Extra Brut DOCG 2021
350 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Prosecco Superiore DOCG Rive di Bagnolo Brut 2021
335 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
MLADÝ PUNK PÉT-NAT 2023, KUTNÁ HORA
290 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
WINE PUNK PÉT-NAT 2022, KUTNÁ HORA
290 Kč vč DPH– +Přidat do košíku
Nejprodávanější
-
WINE PUNK PÉT-NAT 2022, KUTNÁ HORA
290 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
MLADÝ PUNK PÉT-NAT 2023, KUTNÁ HORA
290 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Prosecco Superiore DOCG Rive di Bagnolo Brut 2021
335 Kč vč DPH– +Přidat do košíku -
Tenace Prosecco Superiore Extra Brut DOCG 2021
350 Kč vč DPH– +Přidat do košíku