Sunny Side Up 2022 PÉT-NAT, Vajčnermoravské zemské víno
380 Kč vč DPH
Popis
Vína Pétillant Naturel (Pét-Nat), neboli přírodně šumivá vína, u nás naprosto milujeme, obzvláště potom ta z produkce Martina Vajčnera. Když jsme ho v létě navštívili v jeho útulném sklepě v Hodonicích na Znojemsku, ochutnali jsme další pecku – Sunny Side Up, lehké, svěží, jemně perlivé, suché a dobře pitelné vínečko. Ideální pro dlouhé večírky se skvělou společností.
Vyrobené je z odrůdy Rulandské šedé; hrozny pochází z viniční tratě Na vinicích v Jaroslavicích. Mošt z nohama šlapaných hroznů strávil dvanáct hodin na maceraci, takže ze slupek a dužiny natáhnul více aroma a zbarvení. Víno potom spontánně částečně kvasilo ve skleněných nádobách a dokvášelo v lahvi, čímž vzniklo nejen jemné perlení, ale i přírodní konzervace. Takže žádná přidaná síra, ze které druhý den bolí hlava, ale také žádná filtrace (víno je lehce zakalené) – vše pěkně postaru.
Směle přiznáváme, že toto je náš žhavý adept na otvírák večerů, kdy už máme podnik zavřený a jdeme se společně trochu pobavit.
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství