Oranžová vína | Pojďme si je objasnit
Oranžovým vínům neboli “oranžádám” se mezi veřejností stále nedostává náležitého povědomí. Naše každodenní klientela si je nicméně užívá čím dál častěji a postupně přichází na to, v čem spočívá jejich kouzlo. My jsme si proto dnes dali za úkol vás s nimi také alespoň na povrchové bázi seznámit a dodat vám kuráže vydat se ve světě vín do dosud neprobádaných oblastí. Čtěte – za tu zábavu a poučení, které oranžová vína skýtají, to rozhodně stojí.

Jak je to tedy s tou barvou? Skutečně existuje něco jako oranžové víno? Oranžová vína jsou na tom podobně jako ta růžová. Stejně tak jako neexistují žádné růžové odrůdy hroznů, neexistují ani ty oranžové. Oba odstíny nápoje jsou totiž výsledkem specifické práce ve vinařském sklepě. A byť jste možná ještě o oranžových vínech neslyšeli, nejde o žádnou novinku, nýbrž o starobylou metodu, využívanou již tisíce let, s původem v Gruzii.

Za oranžová vína považujeme vína tmavě žluté až oranžové barvy, která se primárně vyrábí z bílých odrůd, a to tak, že mošt ještě před vylisováním hroznů stráví nějaký čas ve společnosti slupek, z nichž si vezme nejen již zmíněné tmavší zbarvení, ale především také výraznější aroma a chuť. Důležité je si zapamatovat, že tomuto procesu se říká macerace.
Už jsme si řekli, že oranžová vína se vyznačují intenzivními vůněmi a chutěmi. To je to, co nás na nich baví. V jejich vůni se často objevují tóny sušeného ovoce, květin, oříšků a především pomerančů. Chuť je také plná a často nezvyklá. Skvělé odrůdy pro tento styl výroby vína jsou ty aromatičtější jako Sauvignon, Tramín červený či Pálava. Výborné “oranžády” známe ale také z Rulandského šedého či z Ryzlinku Vlašského..

Ještě zajímavější ráz to nabere, když vinař svou “oranžádu” nechá dozrát v dřevěných sudech či v hliněných nádobách. Vína se tak hezky zakulatí, zjemní, naberou na komplexitě a získají další chuťové vrstvy.
Mezi oranžovými víny si u nás v The Vino můžete vybrat perfektní naturální vína vyráběná prapůvodními přírodními postupy bez využití umělých zásahů do organických procesů pěstování i výroby vína. Pojďme si některá z nich představit.
Tomáš Režný: Ryzlink vlašský 2022 ORANŽ
Tomášovu “oranžádu” z “vlašáku” jsme ochutnali ještě před lahvováním, když jsme ho navštívili v jeho bořetickém sklepě. A už tehdy to bylo opravdu něco. Toto je jedno z nejzábavnějších oranžových vín v naší nabídce. Šťavnaté, hravé, ale zároveň s velkým potenciálem přitáhnout pozornost zkušených znalců. Polovina moštu byla vypresovaná ihned, zatímco druhá polovina strávila dva týdny v přítomnosti slupek na maceraci. Výsledkem je světlejší “oranžáda” s pěkně vyváženou tříslovinou. Nachlaď, pij a raduj se ze života.

Oszkár Maurer: Tamjanika Oranž 2022
Tamjanika, historická aromatická odrůda přítomná na hoře Tarcal (Fruška Gora) po staletí, z regionu vymizela během epidemie révokazu. V oblasti Sremski Karlovci se po generace nepěstovala – až ji Oszkár v roce 2008 znovu vysadil.
Sklizeň probíhala při plné zralosti, přičemž zhruba 15 % bobulí na hroznech bylo přirozeně přeschlých – podobně jako u stylu aszú. Tento detail vínu dodal další vrstvu komplexity. Po sklizni byly hrozny jemně pomačkány a nechaly se 5 dní macerovat na slupkách, což vínu propůjčilo výrazné aroma i charakter. Poté víno 16 měsíců zrálo ve starých 500litrových sudech, čímž získalo krásnou eleganci a hloubku.
Výsledkem je světle oranžové víno s minerální strukturou, komplexní aromatikou a jemnými taniny – autentický projev terroiru i přirozeného přístupu Oszkára. Tamjanika 2022 je víno s jemnou finesou a výjimečnou pitelností, které si oblíbily i michelinské restaurace po celém světě.
Pokud chcete ochutnat něco opravdu výjimečného, co spojuje historii, přírodu a inovativní přístup, rozhodně byste toto víno měli vyzkoušet.

Weingut Andreas Gsellmann: 2020 Traminer Bio R
Na návštěvě ve vinařství Andrease Gsellmanna, rakouského mistra biodynamických vín z oblasti Burgenland, jsme také dostali jedno víno ochutnat ještě před lahvováním. Přímo z obrovského ocelového tanku, kde víno spokojeně odpočívalo, nám Andreas odlil právě svůj Tramín macerovaný na slupkách až do oranžova. Nás na vínu zaujala sytá, ale přesto průzračná a jiskrná barva, kterou doprovází příjemně voňavé aroma lučních květin a ovoce, jaké známe z Tramínu. Chuť je hluboká a dlouhá, přesto elegantní a jemná. Celá lahev vám může vydržet po dlouhý večer, toto víno chce být popíjeno pomalu a v klidu, s otevřenou a usazenou myslí.

Ve zkratce názvu vína S/O se překvapivě ukrývá vše, co o vínu potřebujete vědět – Sauvignon/Orange. Tedy že je toto víno z produkce srbského organického vinařství Bikicki vyrobeno z hroznů Sauvignon Blanc, jehož mošt byl po vylisování macerován na slupkách tak dlouho, až z nich získal oranžovou barvu a výraznější aroma. V případě tohoto vína šlo o pětidenní maceraci – jde tedy o “oranžádu” pro příznivce lehčích vín s kratší dobou kontaktu se slupkami. S/O tím pádem vyniká středně oranžovou barvou, téměř jantarovou, a hlubokým a komplexním aroma, které přináší kandované citrusy, pomeranč, broskvovou marmeládu a tóny syrových mandlí. Na patře se během ochutnávání ozvou lehké třísloviny. Víno má rustikální, ale vyváženou a luxusní strukturu, která je zároveň dynamická, protože se pomalu vyvíjí a odhaluje stále nové elementy. Pijte ho opět pomalu a bedlivě – odmění vás svou sofistikovaností, důmyslem a elegancí.

Vinařství Nešpor & Rajský: Pálava 2022 ORANGE
Na závěr musíme opět zavítat na Moravu, konkrétně do vinařství Nešpor & Rajský, kde pro všechny milovníky oranžových vín připravil Jára Nešpor ve svém sklepě něco skvělého. Voňavou, aromatickou a velmi příjemnou “oranžádu” z odrůdy Pálava. Je lehčího rázu, nevyniká žádnou velkou trpkostí a skvěle se pije. Ideální na závěr našeho putování po světě oranžových vín. Dejte vědět, zda jsme vás inspirovali a přivedli k jedinečnému zážitku a novým zkušenostem. Na zdraví!
