Raw Wine v Berlíně | Jeden den, nekonečno chutí
První prosincovou adventní neděli jsme využili k tomu, bychom se už podruhé vydali na Raw Wine, festival naturálních a biodynamických vín, který se tentokrát konal v Berlíně. Oproti minulé návštěvě festivalu jsme měli na ochutnávky pouze jeden den, ale to úplně stačilo. Opět to byl intenzivní zážitek, na který budeme vzpomínat ještě dlouho a o který se s vámi podělíme nejenom v tomto článku, ale i prostřednictvím nových vín, která jsme tam objevili.

První prosincovou adventní neděli jsme využili k tomu, bychom se už podruhé vydali na Raw Wine, festival naturálních a biodynamických vín, který se tentokrát konal v Berlíně. Oproti minulé návštěvě festivalu jsme měli na ochutnávky pouze jeden den, ale to úplně stačilo. Opět to byl intenzivní zážitek, na který budeme vzpomínat ještě dlouho a o který se s vámi podělíme nejenom v tomto článku, ale i prostřednictvím nových vín, která jsme tam objevili.
Do Berlína jsme se vydali vlakem, což se ukázalo být moudrou volbou. Dobrá nálada nás provázela i navzdory brzké ranní hodině, kdy jsme se sešli na pražském Hlavním nádraží, ať už díky pohodlí cesty nebo očekáváním spojeným s tímto malým svátkem přírodně vyráběných vín. Štěpán, náš odborník na Berlín, nás během cesty seznamoval se zajímavostmi čtvrti Kreuzberg, kde se festival konal. Jeho plány na návštěvu punkových obchodů s oblečením a vyhlášených barů však bohužel zhatila nedělní uzavírka podniků. My se ale stejně nejvíc těšili na degustaci nových vín.
Berlínský Raw Wine našel své zázemí v ikonickém Markthalle Neun, který je známý coby “cool” prostor pořádající farmářské trhy či streetfoodové akce. Tato historická tržnice v srdci Kreuzbergu poskytla úžasnou kulisu pro více než 150 vinařství, která zde prezentovala své nejlepší kousky. Každý degustační stůl nabízel minimálně desítku reprezentativních vzorků – od šumivých přes bílá a oranžová až po růžová a červená naturální a biodynamická vína. Bylo jasné, že nás čeká náročný den, před jehož vypuknutím bylo třeba se posilnit. Jak je ale na Raw Wine zvykem, naštěstí zde opět byly skvělé streetfoodové stánky, kde jsme si mohli dopřát trhané maso, italské sladkosti, těstoviny a další dobroty. To byla naprostá pecka.

Tentokrát jsme vyrazili v širší sestavě týmu The Vino: Alex, Karel, Štěpán, Simon a Václav. Po první zkušenosti s Raw Wine v Paříži jsme věděli, že abychom zvládli projít alespoň část nabídky, musíme se rozdělit. Karel a Václav vytvořili jeden tým, Štěpán se Simonem druhý a Alex se vydala na průzkum sama. Tímto způsobem jsme dokázali pokrýt větší část festivalu a pečlivě vybírat nové přírůstky do našeho portfolia. A co jsme objevili?
Lichti & Astroh
Jedním z největších překvapení bylo německé vinařství Lichti & Astroh. Jejich lehká minerální vína z odrůdy Riesling nás okamžitě dostala svou příjemně slanou chutí a lahodnou mineralitou, která v našem portfoliu doposud chyběla. Velký dojem na nás udělalo také jejich šumivé víno připomínající šampaňské – elegantní, svěží a přitom velmi autentické. U tohoto stolu jsme se za ten den zastavili několikrát, ale hned na první dojem jsme věděli, že o vinařství Lichti & Astroh v u nás v The Vino jednoznačně uslyšíte a především ochutnáte.

Lamoresca
Sicilské vinařství Lamoresca nás nadchlo svou schopností zachytit esenci tamního terroiru. Jejich bílá vína z odrůdy Catarratto překvapila svou parádní svěžestí, která byla v dokonalém kontrastu s hloubkou a komplexností červených vín z Nero d’Avola. Vinařství je ukázkou toho, jak může biodynamika a respekt k přírodě přinést neuvěřitelné výsledky. Náš další tip, o jehož akvizici do portfolia momentálně vážně uvažujeme.

B.R.O.T. wine
Španělsko je region, kam jsme se už také chtěli dlouho vydat a obohatit o jeho vinařské zástupce naši nabídku. Na Raw Wine nám padlo do oka mladé vinařství B.R.O.T. wine, které nám představilo svou kolekci vín nesoucí se v duchu moderních experimentů. Jejich přístup je osvěžující – každý vzorek byl malým dobrodružstvím. Jejich oranžové víno bylo perfektní ukázkou toho, jak lze tradiční techniky zpracování hroznů přetavit v něco nečekaného a výjimečného. Těšte se, až to okusíte na vlastní smysly!

Po náročném dni plném objevů jsme se s (pochopitelně) povznesenou náladou a několika vzorky v taškách (a desítkami vzorků v sobě) vydali zpět do Prahy. Pro zpáteční cestu jsme tentokrát nezvolili železnici. Ve své dodávce pro nás našel místo náš kamarád a vinař Jarda Nešpor, který měl na festivalu také svůj stánek. Cestou zpět jsme si vyměňovali dojmy, diskutovali o našich objevech a plánovali, jak nová vína vám představíme. Bylo jasné, že RAW Wine Berlín se stal dalším milníkem na naší cestě za objevováním těch nejlepších naturálních vín, která jsou nejen o chuti, ale také o příbězích, jako je například tento.
