- Omlouváme se, ale tento produkt nelze zakoupit.
Dekadence 2021, červené suché, Vajčnermoravské zemské víno
460 Kč vč DPH
Popis
Naší první ochutnávku vzorků od vinařství Vajčner jsme otevřeli v pěkně dekadentním stylu, ale to u nás v The Vinotéce není nic ojedinělého. Konečně však máme v nabídce víno, které k tomu přímo vybízí!
Dekadence z naturálního vinařství Vajčner, cuvée z bio hroznů odrůd Frankovka a Zweigeltrebe, se s tím zkrátka nemaže. Víno bylo vyrobeno pěkně postaru – hrozny byly šlapány nohama, následovalo spontánní kvašení a dvanáctiměsíční zrání v hliněných amforách společně se slupkami a třapinami. Po vylisování víno ještě chvíli zrálo ve francouzkých dubových sudech. Víno bylo navíc doplněno semi-karbonicky kvašeným spojením odrůd Zweilgeltrebe a Chardonnay, které mu dodalo hravost a lehkost.
Sytě červená barva je doplněná ovocnou vůní. Chuť je velmi příjemná a snadno uchopitelná; s náznakem jemného perlení a bez taninové dochuti. Víno se pomalu otevírá; jakmile se dopracujete na dno lahve, poslední doušek vás zaručeně odmění. Věřte, že dekadence přijde až po několikáté lahvi; pije se totiž tak dobře! I proto lze toto víno doporučit všem “naturálním” začátečníkům.
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství