BLAUFRÄNKISCH 2022 BIO, ČERVENÉ SUCHÉ, GSELLMANN
315 Kč vč DPH
Popis
Vinařství rakouského organického vinaře Andrease Gsellmanna je krásné, pozoruhodné a budí dojem péče, přesnosti a pořádkumilovnosti, která může snadno sklouznout až do sterility. Všechna vína jsme ale ochutnávali u něj na zahradě; obklopeni jeho rodinou, usazeni u stolu s lokálním občerstvením. Tady jsme naopak zažili pospolitost, sounáležitost a lidskou vřelost, které na nás dýchaly každým dalším ochutnaným douškem. A nejvíce těchto doušků přinesla Andreasova Frankovka, v němčině Blaufränkisch.
Již zmiňovanou přesnost a exaktnost odhalí proces vinifikace této Frankovky. Hrozny šly po ručním sběru a pošlapáním nohama osmnáct dní macerovat, poté spontánně fermentovat do nerezových tanků při nižší teplotě mezi 25–27°C, následovalo lisování a jablečno-mléčné kvašení v dřevěných fermentorech a finální zrání sedm měsíců v pěti set litrových sudech.
Z této alchymie vzniklo krásné, lahodné a dobře pitelné červené víno s příjemně šťavnatým závěrem. Barva je ovocně rudá a elementy červeného ovoce jsou patrné i ve vůni a chuti. Při lehkém nachlazení umí být toto víno i příjemným a osvěžujícím společníkem pro teplejší dny. Takto si ho teď budeme vychutnávat my.
Vinařství
Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že má tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to má dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií.
Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství.
Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.
Ostatní vína z vinařství