Ryzlink vlašský 2022, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno
425 Kč vč DPH
Popis
Martinův “vlašáček” z ročníku 2022 nás při první návštěvě v jeho sklepě nadchnul natolik, že jsme ho zkrátka museli do našeho portfolia ihned zařadit. Baví nás nejenom, jak chutná, ale i vinařův celkový přístup k obhospodařování vinic a k vinifikaci.
Vše tak, jak se to dělalo, než byly vyvinuty moderní technologie výroby vína. Hnojení pouze přírodními substancemi, ruční sběr, šlapání hroznů nohama a zkrátka vytváření co nejpřirozenějšího prostředí k tomu, aby víno naplno projevilo svůj skrytý potenciál. Žádná filtrace, čiření ani přidaná síra.
Jedním z výsledků je velmi příjemný Ryzlink vlašský s lehkým sedimentem na dnu lahve a s jemným perlením. Charakteristická je pro něj výrazná a pikantní kyselina a plná harmonická chuť. Nás víno po dlouhé cestě z Prahy na Znojemsko nádherně osvěžilo. A že nás baví i Martinovy etikety s tarantinovskou typografií se už také ví!
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství