menu

Carbonic Veltliner 2023, Koráb – Živá horamoravské zemské víno

Odrůda
Veltlínské zelené
Vinařství
Koráb Živá hora
Ročník
2023
Přívlastek
moravské zemské víno
Alkohol
12,5 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Velkopavlovická
Vinařská obec
Boleradice
Macerace
karbonická, 4 měsíce
Fermentace
spontánní, v celých bobulích
Podávat při
8–12 °C

415  vč DPH

+

14 ks ihned k odeslání

Katalogové číslo: 2025000000073 Kategorie: ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Veltlín s charakterem, který se nebojí vystoupit z řady. Hrozny z Boleradic, zpracované metodou karbonické macerace – fermentace probíhala v celých, neporušených bobulích. Bez lisování. Bez zásahů. Jen uzavřené bobule, čas a vnitřní fermentace, co si dělá, co chce.

Výsledkem je sytě žluté víno s lehce zakaleným vzhledem a osobitým charakterem.
Ve skleničce klasická veltlínová vůně – lehce zemitá, s kombinací pepře, sušených bylin a jemné minerality. Taková ta neuhlazená aromatika, co tě vezme na prašnou polní cestu – v tom nejlepším slova smyslu.

V chuti je víno šťavnaté, plné a energické, s lehkým napětím na jazyku – přirozený důsledek karbonické macerace, která vínu dodává syrovou živost. Kyselina je výrazná a strukturovaná, zemitost s bylinkami dotváří dlouhou, vrstvenou dochuť.

Pili jsme ho s Petrem přímo ve sklepě. První doušek, krátký pohled – a bylo jasno. Přesně tohle jsme chtěli přivézt.

Skvěle funguje s bílou rybou, pečeným květákem, ovocnými saláty nebo kozím sýrem.
Otevřete, nalejte, ochutnejte. A pak se rozhodněte, jestli tohle víno pustíte ještě z ruky.

Vinařství

Petr Koráb a jeho vinařství Koráb Živá Hora v Boleradicích patří mezi nejuznávanější tuzemské naturální vinaře – a my k němu i jeho vínům máme hluboký vztah.

Toto rodinné vinařství ve Velkopavlovické vinařské podoblasti, založené v roce 2006, obhospodařuje 4 hektary vinic, z nichž některé jsou staré až 83 let. K pěstování vinné révy přistupují výhradně ekologickou cestou, bez zásahů chemie a aditiv, s respektem k přírodě. Na vápencovo-sprašovém podloží pěstují tradiční odrůdy, přičemž některé vinice jsou staré až 83 let, což dodává jejich vínům jedinečný charakter. Víno vyrábí metodou spontánní fermentace, s minimálním použitím síry, čímž zachovávají co nejautentičtější podobu svého terroiru.

Petr ročně vyrábí 15–20 tisíc lahví vína, z nichž více než 70 % putuje na export do zahraničí, a to do luxusních restaurací po celém světě. Zbytek distribuuje po vyhlášenějších českých podnicích. Jak víno, tak i filozofie vinařství se staly oblíbené u milovníků vína, kteří hledají autentičnost a kvalitu, jež si zaslouží být v popředí české naturální scény.

Pokud máte rádi víno, které mluví samo za sebe, a chcete ochutnat něco skutečně výjimečného, rozhodně doporučujeme vína Petra Korába. Jeho práce je pro nás inspirací a jsme rádi, že můžeme jeho vína přinášet i vám.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík1
Veltlínské zelené 2020, bílé suché, Dobrá vinice
-
+
+
Celkem
330 
Pokračovat v nákupu