menu

Carbonic Veltliner 2023, Koráb – Živá horamoravské zemské víno

Odrůda
Veltlínské zelené
Vinařství
Koráb Živá hora
Ročník
2023
Přívlastek
moravské zemské víno
Alkohol
12,5 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Velkopavlovická
Vinařská obec
Boleradice
Macerace
karbonická, 4 měsíce
Fermentace
spontánní, v celých bobulích
Podávat při
8–12 °C

415  vč DPH

+

14 ks ihned k odeslání

Katalogové číslo: 2025000000073 Kategorie: ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Veltlín s charakterem, který se nebojí vystoupit z řady. Hrozny z Boleradic, zpracované metodou karbonické macerace – fermentace probíhala v celých, neporušených bobulích. Bez lisování. Bez zásahů. Jen uzavřené bobule, čas a vnitřní fermentace, co si dělá, co chce.

Výsledkem je sytě žluté víno s lehce zakaleným vzhledem a osobitým charakterem.
Ve skleničce klasická veltlínová vůně – lehce zemitá, s kombinací pepře, sušených bylin a jemné minerality. Taková ta neuhlazená aromatika, co tě vezme na prašnou polní cestu – v tom nejlepším slova smyslu.

V chuti je víno šťavnaté, plné a energické, s lehkým napětím na jazyku – přirozený důsledek karbonické macerace, která vínu dodává syrovou živost. Kyselina je výrazná a strukturovaná, zemitost s bylinkami dotváří dlouhou, vrstvenou dochuť.

Pili jsme ho s Petrem přímo ve sklepě. První doušek, krátký pohled – a bylo jasno. Přesně tohle jsme chtěli přivézt.

Skvěle funguje s bílou rybou, pečeným květákem, ovocnými saláty nebo kozím sýrem.
Otevřete, nalejte, ochutnejte. A pak se rozhodněte, jestli tohle víno pustíte ještě z ruky.

Vinařství

Petr Koráb a jeho vinařství Koráb Živá Hora v Boleradicích patří mezi nejuznávanější tuzemské naturální vinaře – a my k němu i jeho vínům máme hluboký vztah.

Toto rodinné vinařství ve Velkopavlovické vinařské podoblasti, založené v roce 2006, obhospodařuje 4 hektary vinic, z nichž některé jsou staré až 83 let. K pěstování vinné révy přistupují výhradně ekologickou cestou, bez zásahů chemie a aditiv, s respektem k přírodě. Na vápencovo-sprašovém podloží pěstují tradiční odrůdy, přičemž některé vinice jsou staré až 83 let, což dodává jejich vínům jedinečný charakter. Víno vyrábí metodou spontánní fermentace, s minimálním použitím síry, čímž zachovávají co nejautentičtější podobu svého terroiru.

Petr ročně vyrábí 15–20 tisíc lahví vína, z nichž více než 70 % putuje na export do zahraničí, a to do luxusních restaurací po celém světě. Zbytek distribuuje po vyhlášenějších českých podnicích. Jak víno, tak i filozofie vinařství se staly oblíbené u milovníků vína, kteří hledají autentičnost a kvalitu, jež si zaslouží být v popředí české naturální scény.

Pokud máte rádi víno, které mluví samo za sebe, a chcete ochutnat něco skutečně výjimečného, rozhodně doporučujeme vína Petra Korába. Jeho práce je pro nás inspirací a jsme rádi, že můžeme jeho vína přinášet i vám.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu