menu

PÉT-NAT

PÉT-NAT

Označení PÉT-NAT je zkratkou francouzského “Pétillant-naturel”, což doslova znamená “přírodně šumivé”. Název tedy pochází z francouzštiny, ale ví se, že podobný typ vína si dopřávali už během bujných pijatik v antickém Římě. Představme si vylisovaný mošt (může být i macerovaný), který kvasí většinou v nerezovém či dřevěném sudu. Ještě před dokvašením je umístěn do lahve bezpečně zapečetěné korunkovým uzávěrem. Proces kvašení je spontánní a nepoužívá se tedy druhotná fermentace s přidáním kvasinek, jako například v případě metody Champagne.

Jak už bylo zmíněno, víno je nalahvováno ještě před ukončením fermentace, jejímž vedlejším produktem je právě oxid uhličitý, který – protože je lahev utěsněná korunkovým uzávěrem – nemá jak uniknout ven. Během dokvašení v lahvi si také víno samo vytváří přírodní konzervaci, takže není nutné do něj přidávat umělé konzervanty jako oxid siřičitý. Víno také není filtrované, je skvělé už tak, jak je, a případný lehký zákal tvoří jemnou, charakteristickou krémovost.

Část výrobců PÉT-NATů vína takzvaně odstřeluje, a tím je zákalu zbavují. To probíhá tak, že se lahev s vínem umístí do speciálních stojanů hrdlem dolů a kaly se otočením lahve dostanou do ústí hrdla, odkud ho vinař odstřelí pomocí degoržovacího klíče, dolije ho stejným vínem a lahev opět uzavře korunkovým uzávěrem.

Šumivá či perlivá vína jsou u nás v The Vino obecně velmi oblíbená. Už nebývají vnímána jako pouze vína, která si otevřeme coby přípitek na slavnostní chvíle; stále více se stávají naším každodenním společníkem. My se zkrátka chceme bavit pořád. A PÉT-NATy jsou na to ideální především svými dvěma charakteristikami – většinou mají nižší obsah alkoholu, což z nich dělá parťáka na celý večer, a také bývají chuťově výrazné, takže pokud jich za večer vyzkoušíte několik druhů, nikdy se nemůže stát, že se budete nudit.

PÉT-NAT je zkrátka fantastický a elegantní doprovod ke každému večírku, ale i k běžnému stolování. A již zmíněná absence přidaného oxidu siřičitého zaručuje, že po tomto večírku se nedostaví ten nepříjemný bolehlav spojený s průmyslově vyráběnými víny. Ráno vstanete lehce a ladně a nedopitý PÉT-NAT ještě s velkou chutí posnídáte.

Řadit dle

Cukernatost

Odrůda

Vinařství

Země

Showing all 12 results

Nejprodávanější

Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
12
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu