menu

Oranžová vína

Oranžová vína

Oranžová vína, kterým u nás v The Vino často říkáme „oranžády“, se vyznačují temně žlutou, oranžovou až jantarovou barvou. Jejich historie sahá až do starověké Gruzie, kde se po staletí vyráběla v tradičních hliněných nádobách – kvevri. Dnes jsou velmi oblíbená nejen tam, ale také například v Srbsku, Slovinsku nebo u nás v Čechách a na Moravě.

Za oranžová vína považujeme vína tmavě žluté až oranžové barvy, která se primárně vyrábějí z bílých odrůd. Mošt ještě před vylisováním hroznů stráví nějaký čas ve společnosti slupek, z nichž si vezme nejen tmavší zbarvení, ale především také výraznější aroma a chuť. Důležité je si zapamatovat, že tomuto procesu se říká macerace.

Oranžová vína mohou zrát v různých nádobách – v nerezu, ve dřevěných sudech nebo v tradičních hliněných amforách, což dále ovlivňuje jejich výsledný charakter.

Díky své struktuře a komplexnosti se skvěle párují s jídlem, zejména s krémovými sýry, sušenou šunkou nebo francouzskou paštikou. Nejlépe chutnají při teplotě 10–13 °C.

Mezi oblíbené odrůdy, ze kterých se oranžová vína vyrábějí, patří například Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Pálava nebo Sauvignon Blanc, ale v naší nabídce najdete mnoho dalších jedinečných kousků.

Řadit dle

Cukernatost

Odrůda

Vinařství

Země

Showing all 14 results

Nejprodávanější

Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
14
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu