Téthys 2022, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno
425 Kč vč DPH
Popis
O vínech od našeho kamaráda Martina Vajčnera bychom mohli vyprávět celé večery, ale nejlepší bude, když vyprávění necháme na samotných vínech. Kdybyste se zeptali cuvée Téthys, jaký je jeho příběh, museli bychom se vrátit o miliony let zpátky. Vinice, z níž jeho hrozny pochází, totiž leží na sedimentu třetihorního moře zvaného právě Téthys.
Téthys, neboli třetihorní cuvée, je kompozicí hroznů odrůd Rulandské šedé, Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Po ručním sběru šly hrozny do kádě, kde byly pošlapány nohama, potom ještě mošt prošel tříhodinovou macerací na slupkách a třapinách. Víno poté spontánně kvasilo a zrálo v rakouských dubových sudech a moravských amforách. Lahvováno bylo bez přídavku síry a bez filtrace. Víno je suché a ze soudku pěkně zakulacené.
A jak už je u Martinových vín dobrým zvykem, požitek je nachystán snad pro všechny smysly. Nejen že se nemůžeme nabažit jeho vín, ale etikety na jeho lahvích nás fascinují ještě dlouho po jejich dopití.
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství