Naše cesta do Srbska | Maurer, Bikicki a vína na která se nezapomíná
Koncem roku 2024 jsme vyrazili do Srbska za dvěma výjimečnými vinaři. Místo rychlého reportu jsme nechali dojmy uzrát a sledovali, co si opravdu zamilujete. Po devíti měsících je jasno, které lahve se staly srdcovkami. Tady je příběh lidí, kteří za nimi stojí: Oszkár Maurer a Djordje Bikicki.
Do Bělehradu jsme přiletěli z Prahy. Hned u půjčovny přišla první překážka: „Firemní karta Alex? Abstinuje. Můj limit? Nenavýšíme.“ Po asi hodinovém telefonátu s naším bankovním guru to konečně píplo a vyrazili jsme.

A pak to příjemnější: skvělé silnice, klidný provoz a za okny nádherná krajina. Na pumpě jsme zjistili, že lahve s vodou mají klasická šroubovací víčka. Drobnost, ale radost pro všechny, koho už někdy vytočilo to známé EU-víčko. Být mimo EU má někdy i své výhody.
Čekaly nás dvě hodiny cesty na sever, směrem k Subotici, kde hospodaří Oszkár Maurer. Po příjezdu jsme se ubytovali a hned nato si nás Oszkár vyzvedl, abychom začali tam, kde všechno začíná – ve vinohradu.
Oszkár Maurer – legenda Balkánu
Když se řekne naturální víno na Balkáně, jedno z prvních jmen je Oszkár Maurer. Vinařina je u Maurerů řemeslo už pět generací – a dnes ve vinařství pracuje i dcera Dominika, vystudovaná vinohradnice, která drží směr „vinice na prvním místě, sklep co nejčistší“.
Oszkár hospodaří ve dvou klíčových lokalitách. Fruška Gora v Sremu: svahy nad Dunajem na jílech a vápenci, přibližně 200 slunečných dní ročně a okolo 9 ha vinic. A Subotica–Horgoš: písčité půdy s jílovou spraší a vápencem – místo, kde najdete extrémně staré výsadby, třeba Sremska zelenika, Bakator a hlavně Kadarka s keři starými až 140 let.
Ve vinici organika a biodiverzita, ve sklepě co nejmíň zásahů: spontánní fermentace, zrání na kalech a často také lahvování „na kalech“ – a to vše bez přidané síry. Hraje si s délkou macerace a texturou tak, aby nepřekřičel původ a odrůdu – ve sklence zůstává čistý podpis místa. Pěstuje lokální autochtonní odrůdy jako Tamjanika, Kadarka, Sremska zelenika, Bakator nebo Furmint. Tamjaniku u Sremski Karlovci znovu vysadil v roce 2008, u Kadarky pracuje s prastarými keři i různými klony – práce, která drží rozmanitost a kontinuitu místních pokladů.

Ve vinohradech vládne symbióza – mezi révou Oszkár nasázel hrušně a jabloně, půda je plná života a bez chemie. Když vám Oszkár ukáže stočtyřicetiletou Kadarku, je to dotek historie – archeologie chuti, která končí ve sklence.
Ve sklepě jsme ochutnávali vína, která teprve zrají – a můžeme říct jediné: totální bomba.

„Chci dělat skvělé a poctivé víno. Víno, které má duši.“ — Oszkár Maurer
Večer jsme strávili u Oszkára ve vinařství. Jeho žena Irena připravila úžasné pětichodové menu na úrovni opravdového fine diningu. Všechny suroviny byly lokální: brambory od sousedního farmáře, maso od místního řezníka, bylinky a zelenina ze zahrady, kozí sýr od sýraře a hřiby z lesa, kam chodí celá rodinka sbírat a relaxovat. Oszkár k menu napároval svá vína s chirurgickou přesností.
Večer byl neuvěřitelně přirozený. Atmosféra byla přátelská, jako bychom přijeli k letitému kamarádovi. Probírali jsme klony Kadarky, staré výsadby a také to, jak jsme se propojili – nejdřív přes nizozemského obchodníka s vínem a poté skrze našeho vinaře Djordjeho Bikickiho, kterého jsme znali z veletrhu RAW Wine v Paříži. Po půlnoci se z repráku rozjeli Depešáci – mini tanec pod reprákem s „Just Can’t Get Enough“. Bylo opravdu veselo a těsně před jednou ranní jsme si připili, podali ruce a potvrdili exkluzivní spolupráci pro český trh – radost obrovská.

Jeho vína dnes najdete na vinných lístcích ikonických podniků – z těch nejznámějších Noma (Kodaň) nebo Gaggan (Bangkok).
A která vína si u nás za těch devět měsíců nejvíc zamilovali naši hosté?
1) Kadarka Krisztus 2022 – energie starých keřů, živá kyselina, šťavnaté červené ovoce.
2) Tamjanika 2022 (orange) – jemná, dokonale pitelná oranžáda, aromatická, s krásnou strukturou.
3) Bakator Pét-Nat – citrusy, šťavnatost, krémové jemné bublinky.
4) Rebel (Merlot) – tmavé ovoce, šťavnatý střed a čistý a dlouhý závěr.
5) Babba 3 (orange, multi-vintage) – tříleté „vrstvení“ macerací (Furmint, Mézes Fehér, Sremska zelenika, Grašac): hloubka sušeného ovoce, med, oříšky, minerální svěžest; zrání ve starých sudech – čistý originál.
6) Orion (orange, Mézes Fehér) – 14denní macerace, zrání pod flórem ve velkých dubových sudech utěsněných včelím voskem; vrstevnaté, charakterní, s jemnými „sherry“ nuancemi.
Djordje Bikicki – mladá energie z Banoštoru

Druhý den jsme vyrazili za Djordjem Bikickim. Potkali jsme se už rok předtím na RAW WINE ve zmíněné Paříži. Ihned jsme si sedli jak lidsky, tak profesně, a od té doby spolupracujeme. Tentokrát to nebyla „návštěva u vinaře“, ale spíš návrat za dobrým přítelem.
Jeho domovinou je Banoštor, vesnice u národního parku Fruška Gora s výhledem na Dunaj. Povídání začalo přesně tak, jak to má být – o tom, jak se má a jaký byl poslední rok.
Těsně před naším příjezdem totiž Djordje dokončil novou kolekci a byl nadšený, že nám ji může ukázat jako prvním. A nejen to – přestěhoval se i do nového sklepa, který si sám navrhl, vybudoval a byl na něj právem hrdý. Moderní, avšak útulný prostor, kde je cítit klid a radost z tvorby.

Ochutnávali jsme novinky z poslední sklizně – vína, která ještě nebyla zcela hotová, ale už v nich byl jasně cítit směr. Mluvili jsme dlouze o jeho plánech, o vizi a o tom, kam se až srbské naturální vinařství může ubírat. Djordje má obrovský talent, cit a hlavně pokoru. Starostlivě pečuje o vinice, ctí tradici, ale zároveň se nebojí přemýšlet jinak a hledat nové cesty.
A co u nás letí nejvíc?
1) Sfera Noir 2023 (Pinot Noir + Crna Tamjanika) – šťavnaté třešně, jemné třísloviny; miláček hostů.
2) Lily 2021 – težší, třešňový a krásně vyzrálý – Merlot, jak ho chcete pít.
3) Tramín Moma – jednodenní macerace, fermentace a zrání v keramice, jemně zlatavý, elegantní projev. Ideální také jako dárek v keramické sedmičce, která upoutá každého.
4) CU (Pinot Gris) – oranžová linka, šťavnaté červené ovoce, hladká textura.
5) S/O (Sauvignon Blanc) – kratší macerace, přístupné a živé, s citrusovou linkou.
6) Uncensored 2018 – oranžové oceněné zlatem na Decanter Wine Awards (Londýn).
7) Sfera Orange 2024 – jemné, elegantní a dokonale vyladěné oranžové víno.
Djordje dokazuje, že srbské vinařství má silné kořeny i současný tah na branku. Zatímco Oszkár drží a rozvíjí tradici, Djordje přináší svěží energii a odvahu. Spolu tvoří krásnou synergii dvou světů.
Proč právě Srbsko (a proč s námi)
Srbsko = autochtonní (původní) odrůdy, staré výsadby a terroir s osobitým charakterem. Stále trochu neprobádané, a přesto nesmírně bohaté. A hlavně lidé, kteří za vínem stojí – opravdoví, zapálení, výjimeční.

No a co my? My k tomu přidáváme to, co nás baví nejvíc: cestujeme za vinaři osobně, degustujeme s nimi ve vinici i ve sklepě, chápeme jejich filozofii a přivážíme vína, kterým věříme.
Žádné „podle etikety“ – vždy podle člověka a chuti.
Závěr
Cestou zpátky do Bělehradu jsme byli unavení, ale spokojení. V kufru pár lahví, v hlavě spousta nápadů – a pocit, že Srbsko je vinařský poklad, který si zaslouží mnohem víc pozornosti.

Region Fruška Gora dnes patří mezi nejzajímavější oblasti naturálního vinařství v Evropě. V zahraničí se o něm mluví čím dál víc – a není to náhoda. Vinaři jako Oszkár Maurer nebo Djordje Bikicki stojí za víny, která jsou charakterem jedinečná, původem nezaměnitelná a chuťově nezapomenutelná.
Za těch devět měsíců u nás jejich lahve získaly pevné místo v nabídce – a především v srdcích našich nejlepších zákazníků. Srbsko se nám za těch devět měsíců dostalo pod kůži. A pokud ho necháte vstoupit i do své sklenky, garantujeme vám – nezapomenete.


















